Árgarancia, gyors, kényelmes foglalás

a wellness szálláshelyektől!

Gyorskereső

  • Ft-tól
  • Ft-ig
Keresés

Legfrissebb hírek

További híreink

Foglaljon telefonon!
+36 70 43 36 183
Gyorsan, egyszerűen!
Visszahívjuk!
Adja meg telefonszámát:

Küldés

Rohanó világunkban érdemes több figyelmet fordítani az egészséges életmódra, mozgásra és a táplálkozásra. A hétköznapokat könnyedén feldobhatjuk egy különleges hétvégi wellness pihenés által. Külfödön és belföldön egyaránt évezredek óta elismert Magyarországon a föld mélyéről feltörő meleg vizek gyógyító hatása, mely források nyújtotta termálvizekbe mártózva már egészségünk megőrzéséért is sokat tehetünk. A wellness szállodák nyújtotta szolgáltatások egyik ellenszere a fáradtságnak, túlhajszoltságnak, stressznek. Változatos, különleges gyógykúrák és terápiák széles kínálata közül válogathatnak a wellness szállodák ajánlatait igénylők:  méregtelenítő- és szépségkúrák, aromaterápiák, masszázsok és sportolási lehetőségek kínálnak kikapcsolódást egyedi és minőségi wellness hotelekben. Akciós wellness szállodák sokasága várja színes programokkal a fiatalabb és az idősebb korosztályt egyaránt, valamint bababarát szolgáltatásokkal a kisgyermekekkel érkezőket.


Az akciós wellness hétvége illetve a wellness utazás nagy része, vízhez kapcsolódó tevékenységek, gyógy-és szépészeti kezelések, szauna szeánszok, különféle masszázsok, aktív és lazító mozgásformák valamint a jóga bizonyos fajtái.


Miért fontos a wellness életmód?
Az elmúlt évtizedekben történt változások a világban, a felgyorsult technikai fejlődés szükségessé tették a gyors alkalmazkodásunkat,  a napi szinten történő újításokra való mielőbbi reagálást. Az innováció, a megváltozott munkatempó a családi együttlétek mennyiségére, minőségére is rányomta bélyegét. Mind inkább nehezebb megtalálni az egyensúlyt önmagunkban, környezetünkben, hiszen a változások folyamatosan megbillentenek minket, így a napi ütem, a rendszeresség megtartása egyre nehezebbé válik. Tudatosabban kell odafigyelnünk, azokra a természetesnek tűnő dolgokra, ami évekkel, évtizedekkel ezelőtt egyértelmű és magától érhetődő volt. Emlékezzünk csak vissza gyermekkorunkra, vagy nézzük meg gyermekeink életvitelét.Minden nap reggeliztünk, tízóraiztunk, ebédeltünk, uzsonnáztunk és sose hagytuk ki a vacsorát. Ma, ugyan ezt kapják gyermekeink az oktatási, nevelési intézményekben, és ugyan ezt várjuk el tőlük otthon. Rendszeresen egy időpontban étkeznek és testük, szellemük, lelkük mennyivel boldogabb és nyitottabb a világra. Vajon, hol és mikor felejtettük el mindezt? Nehéz kérdés ez, az elmúlt 15-20 évre visszatekintve, de talán nem is ez a kérdés fontos, hanem, hogy hogyan találhatunk vissza? A wellness gondolkodásmód a jövőre nézve még inkább hangsúlyosabbá válik, így összegzésünk célja, hogy megmutassuk azokat a lehetőségeket, melyek választ adnak erre a kérdésre.
Első lépésként a legfontosabb az arra való ráébredés, megérzés, hogy változtatni szeretnénk, hiszen ez fog elindítani minket akár a teljes harmónia megtalálásához.
Nézze meg a tudatos wellness életmód részeit, elemeit és válassza ki legelőször azt,  amit a legkönnyebben, mielőbb be tud illeszteni a mindennapjaiba. Egy-egy nagyobb változtatás esetén kérje szakember segítségét.


Mi a wellness?
A wellness egészségmegőrző programok összessége, bizonyos esetben gyógymódok és gyógykezelések együttes alkalmazása, de a legfontosabb része, hogy a wellness kikapcsolódásra vágyó kipihenje a mindennapi stresszt és fáradtságot, teste és szelleme meg-újuljon. A wellness életforma tudatosan törekszik az egészségi állapot legkedvezőbb elérésére, mellyel a test, a lélek és a szellem optimális állapotát kívánja elérni. A wellnesshez harmónia, teljes emberi lét és egészség társul. A wellness tekinthető tehát általános életmódprogramnak, életérzésnek.


A wellness fő jellemzői:
-    tudatos egészségmegőrzés
-    rendszeres testmozgás, mozgásprogramok
-    ideális testsúly megőrzése
-    egészséges táplálkozás
-    káros szerek kerülése
-    stresszcsökkentő módszerek alkalmazása (Pl.meditáció, jóga, relaxáció)
-    rendszeres részvétel szűrővizsgálatokon
-    a lelki egyensúly fenntartása
-    a környezetbarát szemléletmód, természettudatosság
-    a környezettel kialakított jó viszonyt, harmónia
-    az életöröm, béke mind önmagunkban, mind a környezetünben


Az USA-ból származó wellness szó 1959-ben született, a  "well beeing" ( "jól lenni, jól érezni magunkat") és a "wholeness" (“teljes körűség”) szavak összeolvadásából.

A wellness ágazatai
-    fürdők, gyógyfürdők
-    szaunák (gőzkabin, finn szauna, infrakabin, sókabin, bio aromaszauna)
-    sport és aktivitás(Nordic walking, aerobik, spinning, aquafitness, stb.)
-    gasztronómia (táplálkozási tanácsadás, gyógyteák, dietetikusi ismeretek stb.)
-    naturmedicina (akupunktúra, gyógymasszázs, homeopátia, életmód tanácsadás stb.)
-    stressz csökkentés (meditáció, relaxáció, stretching, jóga stb)
-    szépség és stílus (testkezelések, hajápolás, pedikűr, manikűr stb.)
-    lelki és szellemi egyensúly (önismeret, önképzés, szemléletfejlesztés, tudatos gondolkodás stb)
-    Az egyén és a környezet összhangja és ennek egyensúlyának megteremtése
-    Harmonikus szociális kapcsolatok megteremtése

Wellness táplálkozás
A kiegyensúlyozott és harmonikus élethez, főképp a mai rohanó világunkban hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. Az egészség megőrzéséhez nem feltétlen elegendő az egészségre káros ételek, italok és különböző élvezeti cikkek kerülése. Sokkal fontosabb étrendünk tudatos kialakítása. A táplálékfajták közül kiemelkedően fontos, azok  kiválasztása, melyek építőanyagot és energiaforrást biztosítanak a szervezet számára ezáltal alkalmasak a jó erőnlét és közérzet biztosítására, valamint egészségmegőrző, esetleg gyógyító hatással is rendelkeznek.


A wellness szolgáltatások tárházából:
-    Kneipp-kúra: a Sebastian Kneipp lelkész által kifejlesztett fürdőkúra a hideg és a meleg víz váltakozása által előidézett, enyhe ingerek elvén alapul. A váltakozás serkenti az anyagcserét, és élénkíti a vérkeringést. A kúra elemei közé tartoznak a könyök- és karöntetek, a nedves-meleg borogatások, valamint a meleg fürdők. A kúrához tartoznak fény- és levegőfürdők, továbbá a szabadban való mozgás. A Kneipp-kúrát gyógyteák fogyasztása és a kiegyensúlyozott étrend teszi teljessé.
-    Akupunktúra: alapelve szerint az emberi test több száz ponttal rendelkezik, amelyek az ún. meridián vonalak mentén helyezkednek el. A meridiánokon keresztül bizonyos testtájak és szervek pozitívan befolyásolhatóak és stimulálhatóak. A megfelelő pontokon leheletvékony fémtűket szúrnak a bőr különböző mélységű rétegeibe. Az akupunktúra terápia alkalmazási területeihez tartozik többek között a krónikus fájdalmak és keringési panaszok kezelése. Ajánlott azonban a kezelés igénybevétele előtt az orvosi konzultáció.
-    Masszázs: izületi funkciós zavarok kezelésére szolgál. Túlnyomórészt nyújtógyakorlatokból áll, amelyeket a páciens felöltözve végez. A klasszikus thai masszázst olajok használata nélkül alkalmazzák. A meditációs kezelésbe beépülnek a kínai reflextan és az ajurvéda elemei.
-    Ájurvéda: alkalmazása nemcsak a betegségmegelőzés és regeneráció területére korlátozódik, hanem a szépség- és wellness-terápiákban is egyre inkább használatos. A terápia Indiából származik. Elengedhetetlen a rendszeres gyakorlása, valamint további gyakorlatokkal (meditálás, jóga, táplálkozás) való kiegészítése a test, lélek és a szellem egyensúlyának helyreállítása és fenntartása érdekében. A több héten keresztül tartó ájurvéda-terápiák a diétás étrend betartásával és bizonyos teafajták fogyasztásával, valamint különféle kezelések segítségével száműznek minden kórokozót a testből. A wellnes hotelek kínálatában főképpen masszázs és meleg olajokkal történő kezelések szerepelnek a test ellazítása és regenerációja érdekében.
-    Finn szauna: Magas hőmérsékletű (120 0C) szauna kb.10%-os páratartalommal. A szaunát követő szabadban történő lehűlés, hideg vizes medencében történő megmártózás és hideg öntetek által felélénkül a vérkeringés, és erősödik az immunrendszer.
-    Phytoterápia: napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyógynövények használata, mivel először a betegségek szimptómái ellen hatnak. A természetgyógyászat célja nem csupán a panaszmentesség gyors elérése, hanem sokkal inkább a test ösztönzése a betegség okainak végérvényes leküzdésére. A növényi eredetű gyógyszerek hagyományos elkészítési formája a tea, főzet, öntet vagy kivonatforma. Emellett alkalmaznak növényi pirulákat, tinktúrákat, kötéseket, kenőcsöket, szirupokat és olajokat is.
-    SPA: a szó a latinból származik és a „sanus per aquam” (egészséges a víz által) rövidített formája. Magyarországon, a termál és gyógyvizek országában különös jelentőséggel bír. A SPA nemzetközi fogalommá vált a szaunafürdők, úszómedencék, gőzfürdők, szépségfarmok és wellnessközpontok terén.